CBCT je neboleče slikanje zob

Da ugotovijo, da nimate čisto ravnih zob ali, da je kaj drugega narobe s njimi pa danes izvajajo tako imenovano CBCT. To je 3D slikanje, kjer vam od spodaj slikajo glavo oziroma notranjost ustne votline. Tudi sama sem bila na tem slikanju in tukaj ni nič strašnega. Prav tako nič ne boli, zobozdravniki pa lahko s tem slikanjem ugotovijo kakšne spremembe v vaših zobeh. Tako lahko hitro začnejo z zdravljenjem. CBCT uporabljajo tudi ortodonti, da ugotovijo, če imate kriv ugriz. Tako vam lahko potem pomagajo z zobnim aparatom, po katerem bo vaš nasmeh spet raven.

cbct

 

Vse zagotovo zanima zakaj ime CBCT? To pomeni cone beam computer tomography. Kot vidite je to angleška beseda, po kateri je kratica tudi dobila ime. Slikanje se izvaja tudi pred vstavitvijo kakšnega implantata in umetnega zoba. Tako točno vedo kako izgleda vaša ustna votlina. Dobijo boljši vpogled v vaše zobe in tudi kosti. Sam CBCT ne traja dolgo. V nekje 15 sekundah bo vsega konec in oni bodo imeli jasno sliko. Slika se lahko da tudi na CD. Se pa danes pogosteje slike kar pošiljajo preko računalnika, saj je tehnologija napredovala. Je pa to slikanje, ker je v 3D res učinkovito in bolj natančno. Včasih so delali samo 2D slikanje, ki pa ni tako natančno.

Pri CBCT tudi izpostavljanje sevanju ni dolgo. Ne boste dobili veliko sevanja, kar pa je nekoč bilo ravno obratno. Samo slikanje je potekalo veliko dlje in tako ste tudi dobili več sevanja. Danes je slikanje varno in hitro. Vaš zobozdravnik ali pa ortodont vas lahko pošlje na to slikanje, saj mogoče ne more videti točno vašega stanja zob. Hoče boljši vpogled in tako vas napoti na to slikanje. Nič se ne bojte, saj res nič ne boli. Tudi hitro boste konec, slike pa bo dobil direktno vaš ortodont ali zobozdravnik.

About the author