Glasba za sproščanje je rešitev za mnoge težave

Glasba nas, če to želimo ali ne, spremlja povsod, od malih nog pa skozi celotno življenje. Pesmi nas učijo že starši, kasneje se jih učimo v vrtcu in šolah. Prav tako jo slišimo v filmih, serijah, reklamah na televiziji, pa tudi v reklamah na radiu. Ko smo na poti v avtu, si najbrž ne predstavljamo, da ne bi poslušali glasbe, a jo poslušamo tudi po svojem okusu, ko se želimo sprostiti. Glasba za sproščanje je odličen način, da odmislimo, kar nas muči in se prepustimo prijetnim melodijam.

Glasba za sproščanje

Kakšna je glasba za sproščanje?

Lahko je to klasična instrumentalna glasba, opera, lahko pa so to mirne melodije, katerim je dodan techno ali house pridih. Nekateri se lažje sprostijo ob zvokih orkestra, spet drugi pa se najlažje umirijo in odpočijejo ob modernih zvokih. Ključno pri glasbi, ki jo izberemo za sproščanje je, da nam prija in da v nas vzbuja občutke sreče. Na spletnih mestih, kot je YouTube, lahko z iskalnim ključem »music for relaxation« dostopamo do večurnih kompilacij glasbe, ki naj bi odpravljala stres, poskrbela za sproščanje, ob takšni glasbi pa lahko tudi meditiramo. Je pa glasba za sproščanje primerna tudi ob ustvarjanju, risanju, barvanju mandal in tudi učenju.

Primer take glasbe:

Kako nam glasba pomaga pri umirjanju?

Glasba, predvsem klasična, počasna glasba, je dokazano dobra za naše misli in telo, saj ima dober efekt na naše psihološke funkcije, umirja utrip in niža krvni pritisk, hkrati pa zmanjšuje prisotnost stresa. Med tem, ko nam glasba s hitrejšim tempom pomaga pri pozornosti in fokusiranju na določeno stvar in glasba s hitrim, plesnim tempom pomaga pri tem, da smo boljše volje in bolj optimistični, nam glasba za sproščanje pomaga, ko potrebujemo nekaj minut ali ur zase, da lahko, po domače rečeno, damo vse štiri od sebe in samo počivamo po napornem ali stresnem dnevu.

Sprostijo nas zvoki narave, instrumentalna ali pa elektronska glasba.

Čeprav smo že omenjali klasično glasbo, ki je najpogostejša izbira ljudi, ki se sproščajo ob glasbi, pa to ni edina zvrst glasbe ob kateri pozabimo na ostalo. Glasbi, ki je dostopna na glasbenih aplikacijah in platformah večkrat dodajo zvoke, ki jih najdemo v naravi, saj na ta način lažje vstopimo v svoj ‘zen.’ Tako lahko prisluhnemo ptičjemu petju, šumenju vode, dežju, grmenju ali vetru.

Prisluhnite ji tudi vi:

Ko slišimo besedno zvezo elektronska glasba, je navadno naša prva asociacija glasba, ki jo predvajajo v klubih. A temu ni tako. Zvok, ki ga računalniško ustvarijo producenti ni nujno v hitrem, glasnem in nemirnem tempu. Nekatere pomirja ravno tempo, ki ga ustvarjajo zaporedni toni v elektronski glasbi. Glasba za sproščanje je lahko tudi kompliacija house ali techno glasbe.

Prisluhnete ji lahko tu:

Glasba za meditacijo

Dober način sproščanja pa ni samo počivanje v smislu sedenja in ležanja, tudi ko smo fizično izčrpani. Vedno bolj se ljudje poslužujejo meditacije, med tem ko se spet drugim ne sanja, zakaj bi sploh meditirali. Dejstvo je, da je ta način sproščanja prisoten že več kot pet tisoč let. Štejejo jo kot umetnost, saj se človek od situacij, ki jih prinaša življenje umakne vase in se na tak način pomiri. Najpogosteje se ob meditaciji ljudje fokusirajo na svoje dihanje, a vse bolj pogosto si ob tistih minutah, ki jih porabijo zase prižgejo tudi glasbo. Tudi na tem področju nam glasba za sproščanje samo pozitivno obarva dan.

Tudi otroke glasba pomirja

V vrtcu in šolah, pa tudi v domačem okolju učitelji in starši s pomočjo glasbe umirjajo otroke ali pa jim z glasbo pomagajo, da se na nekaj osredotočijo, predvsem pri likovnem ustvarjanju. Tudi uspavanke, ki jih otrokom zapojemo ali predvajamo pred spanjem, so glasba za umirjanje. Dokazano je, da glasba pri otroku spodbuja gibanje in srčni utrip ter jih pomirja.

About the author