Hujšanje – 8 super nasvetov

Poudarjanje zdravega načina življenja, redne telesne aktivnosti in ustreznega prehranjevanja še nikoli ni bilo tako v ospredju. Na vsakem koraku nas zasipavajo s priporočili o tem, kakšno hrano jesti, koliko vode dnevno spiti, kakšen je najustreznejši indeks telesne mase posameznika, koliko počepov dnevno narediti, katere diete se poslužiti za hitro vidne rezultate, katera prehranska dopolnila so nujna, če smo se odločili za hujšanje in še kaj. V poplavi informacij se marsikdo zgubi in po nekaj tednih obupa, saj o obljubljenih hitrih rezultatih ni ne duha ne sluha. Velika težava je tudi pomanjkanje odločnosti, zato se večina po tem, ko shujša, kmalu vrne na stara pota in pridobi izgubljene kilograme. Če ste se tudi vi odločili shujšati, preberite spodnje nasvete, da bo pot do vitke postave lažja in čim manj stresna.

Hujšanje

  1. Postavite si realne cilje: hujšanja se lotite premišljeno in si postavite individualne cilje – natančno določite število kilogramov, ki jih želite izgubiti. Določite okviren čas, v katerem želite preoblikovati svojo postavo, svoj napredek pa redno spremljajte in merite spremembe, saj boste z uspehom dobili še dodatno motivacijo za nadaljevanje k poti zadanim ciljem.
  1. Hujšanja se lotite počasi in premišljeno: nobene spremembe niso vidne čez noč in enako velja za hujšanje. Poskusite z majhnimi koraki, da se telo navadi na spremembe in novosti. Hitre diete navadno naredijo več škode kot koristi, prav tako ne obupajte, če se tu in tam pregrešite, saj je tudi to sestavni del hujšanja.
  1. Uživajte različne skupine živil: za učinkovito hujšanje je pomembna uravnotežena prehrana, bogata z vitamini in minerali, vlakninami, dobrimi maščobami, beljakovinami in tudi zdravimi ogljikovimi hidrati. Vlaknine kot so sadje, zelenjava in stročnice podaljšajo občutek sitosti, pospešujejo izgubljanje kilogramov in razstrupljajo telo. Dobre maščobe boste našli v avokadu, oreščkih, ribah in v črni čokoladi. Podaljšujejo občutek sitosti, zato so nepogrešljive za hujšanje. Beljakovine so pomemben gradnik celic za vzdrževanje mišične mase, ki pomaga pri porabi kalorij. Našli jih boste v ribah, belem mesu, soji, orehih in oreščkih itd. Tudi ogljikovim hidratom se ni priporočljivo odpovedati, saj sodelujejo pri oploditvenih procesih, ključni so za pravilno delovanje imunskega sistema, priporočljivo pa je, da posežete po kompleksnih ogljikovih hidratih kot so polnozrnati izdelki, nebrušen riž, kvinoja, proso, polenta, ajdova kaša, ječmenova kaša itd.

  1. Pazite na velikost porcij: uživajte 4 do 6 obrokov in jih enakomerno razporedite skozi ves dan, glede na to, kdaj vstanete in kako dolg je vaš dan. Porcije naj ne bodo prevelike, saj je to za metabolizem bolj ugodno, prav tako pozitivno vpliva na hujšanje, z več manjšimi obroki pa bo vaš želodec vedno poln in ne boste občutili lakote, zaradi katere bi lahko hitro prišlo do prenajedanja.
  1. Načrtujte pripravo obrokov: s tem boste prihranili pri času in denarju in tudi količina zavržene hrane bo manjša. Če veste, da za pripravo hrane nimate časa, si obroke pripravite en dan vnaprej, saj boste tako imeli večji nadzor nad tem kaj in koliko pojeste.
  1. Pijte veliko tekočine: že ptički na veji čivkajo, da je voda ključna za optimalno delovanje vseh funkcij v telesu in na splošno pomaga k boljšemu počutju. Primerna je za čiščenje strupov iz telesa in daje občutek sitosti. Velikokrat se namreč zgodi, da žejo zamenjate z lakoto, a ste v resnici dehidrirani. Pri hujšanju je zelo učinkovit tudi zeleni čaj, ki znižuje krvni sladkor in pomaga pri dodatnem zgubljanju kalorij. Priporočljivo ga je piti že zjutraj na tešče, vendar z njim tako kot z vsemi ostalimi živili seveda ne velja pretiravati.
  1. Izogibajte se alkoholu in sladkim pijačam: s sladkimi pijačami in tistimi, ki jim je sladkor še dodatno dodan, v telo vnesete kar 20 % vseh kalorij v prehrani. Podobno je tudi alkohol eden glavnih krivcev za povišano telesno težo, zato je za zdravo hujšanje priporočljivo oboje močno omejiti ali še bolje odstraniti iz prehrane.
  1. Ne pozabite na telesno aktivnost: le s telesno vadbo boste resnično preoblikovali telo in izgubili odvečne kilograme. Izberite vadbo, ki vam najbolj ustreza – naj bo to kardio vadba kot je tek, plavanje in kolesarjenje, še boljše pa je, če se odločite za intervalni trening, kjer se izmenjujeta bolj in manj intenzivna vadba. To lahko kombinirate z dvigovanjem uteži in hujšanje bo še hitrejše. V gibanje morate spraviti celo telo, saj bodo le tako rezultati resnično vidni.

Pot do izgube kilogramov vsekakor ni enostavna, še težje je idealno težo potem ohranjati. Zato je pomembna predvsem vztrajnost ter ustrezna kombinacija pravilnega prehranjevanja in rekreacije. Pri hujšanju ne gre le za zaužitje manjšega števila kalorij, temveč predvsem to, da začnete dolgoročno spreminjati svoj odnos do hrane, se začnete zdravo prehranjevati in stremeti k temu, da to postopoma postane vaš način življenja. Le tako bo hujšanje uspešno, vi pa se boste udobno in samozavestno počutili v svojem telesu.

About the author