Pametna ura je tehnološki in modni dodatek

Pametna ura je prenosljiva napravica, ki jo lahko nosimo na našem zapestju kot uro. Podobno kot pametni telefon, pametno uro upravljamo s pomočjo zaslona na dotik, omogoča pa nam uporabo aplikacij, povezavo z drugimi pametnimi napravami in merjenje našega srčnega utripa, korakov. V zadnjem času je pametna ura postala zelo pomemben tehnološki in modni dodatek.

Pametna ura

Kdaj so pametne ure postale priljubljene?

Vsi poznamo digitalne ure, saj so te prisotne že več desetletij. Večinoma omogočajo digitalni prikaz časa ter nekatere druge zmožnosti, kot sta kalkulator ter pretvornik enot. V 2010 so se številna podjetja odločila, da bi lahko zmožnosti pametnih telefonov prenesle na majhne ekrančke v obliki ročnih ur. Pametna ura pod imeni Appla, Samsunga in Sony-ja je postala najbolj popularna ter tudi iskana.

Hkrati so razvoji na področju pametnih ur omogočali izdelavo le teh tudi drugim podjetjem. Podjetja, na primer Garmin, so tako pričela z izdelavo pametnih ur, katerih glavni namen je bila optimizacija s senzorji in sledilci, ki so nam v veliko pomoč pri izvajanju številnih športov.

Kaj nam pametna ura omogoča?

Večina pametnih ur omogoča številne standardne lastnosti. Pametna ura uporabniku prikaže obvestila o pomembnih dogodkih in aktivnostih. Ta obvestila se med modeli pametnih ur seveda razlikujejo. Če je vaša pametna ura povezana s pametnim telefonom, vam bo prikazala tudi obvestila na vašem telefonu. Zanimiva lastnost pametne ure podjetja Apple, je pa, da lahko zazna vaš padec. Ko ga zazna, vam prične pošiljati obvestila, v kolikor na prejeta obvestila v določenem času ne reagirate, bo pametna ura predvidevala, da ste se poškodovali in bo kontaktirala reševalce.

Tovrstne ure omogočajo tudi podporo številnih aplikacij. Pametne ure, ki so namenjene izključno določenim aktivnostim, kot sta potapljanje in pohodništvo, bodo imele temu prilagojene aplikacije. Pametne ure lahko podpirajo in upravljajo tudi številne medije in naprave s katerimi so povezane. Omogočajo še GPS, govorno odgovarjanje na sporočila, merilec srčnega utripa in pedometer.

Katera pametna ura je navdušila nazadnje?

V letu preteklem letu so uporabnike najbolj navdušile pametne ure Apple watch 4, Samsung galaxy watch, Huawei watch GT in Garmin forerunner 645 music. Apple watch 4 je presenetila svojevrstnim videzom, saj ima keramično ohišje. Ima GPS, številne aplikacije namenjene vadbi ter natančen merilec srčnega utripa. Omogočen je dostop do glasovne pomočnice Siri, uporabnik se lahko tudi oglaša na klice. Na spletu znaša cena te ure približno 450 evrov.

Samsung galaxy watch naj bi bila najboljša pametna ura v preteklem letu. Ura ima lahko tako klasičen kot športen izgled, prilagojena je za tako ženska kot moška zapestja. Ima super amoled zaslon in vrhunsko baterijo, saj ura brez polnjenja zdrži celo štiri dni. Ima krožni upravljalnik, izbira aplikacij pa je omejena na Samsungov operacijski sitem. Cena ure znaša približno 330 evrov.

Navdušil je tudi Huawei, kjer izstopa vzdržljiva baterija pametne ure. Delovanje je nekoliko omejeno, saj podpira le operacije operacijskega sistema Huawei. Ima silikonski pas, ki je odličen za telesno vadbo. Podpira tudi digitalnega osebnega trenerja, ki našo vadbo spremlja in jo beleži. Njena cena znaša približno 250 evrov.

Garminova pametna ura je odlična za športnika, saj prenaša tudi bolj ekstremne posameznike. Nima zaslona občutljivega na dotik, uporabljamo jo z gumbki in ni povezana s telefonom. Omogoča nalaganje skladb in povezavo z brezžičnimi slušalkami. Velika prednost je tudi brezstično plačevanje. Njena cena na trgu znaša približno 400 evrov. Seveda je tovrstnih pametnih ur še več. Izpostavimo lahko tudi dobro poznan Fitbit in pametne ure blagovne znamke LG.

About the author