Alzheimerjeva bolezen ne izbruhne nenadoma

Alzheimerjeva bolezen je nekakšna oblika demence, le da so v tem primeru prizadeti spomin, mišljenje in obnašanje. Tovrstne bolezni, povezane z izgubo spomina so, na žalost, vse pogostejše, zato je dobro, da se seznanite s tem, kako se soočiti s to boleznijo, kako pomagati bolniku ipd.

Bolezen je progresivna, kar pomeni, da bolnika ne prizadene kar iznenada, temveč simptomi počasi napredujejo, vse dokler se ne razvijejo do stopnje, ko bolniku onemogočajo samostojno opravljanje vsakdanjih dejavnosti. Eden izmed najpogostejših simptomov Alzheimerjeve bolezni, ki se lahko pojavi že v zgodnji fazi, je motnja spomina. Sprva gre le za motnje kratkoročnega spomina, torej si bolniki težko zapomnijo nove informacije. Lahko se pojavi tudi zmedenost in motnje ostalih kognitivnih funkcij, spremeni se razpoloženje in obnašanje, bolniki so lahko sumničavi, dezorientirani, imajo blodnje, težave pri govoru, požiranju, hoji ipd. Nekateri omenjeni simptomi, denimo izgubljanje spomina, so sicer značilni za staranje, zato vsaka izguba spomina še ne pomeni demenco. Pozorni bodite le na resne motnje spomina. Zdravila za Alzheimerjevo bolezen za enkrat še ni, zdravniki lahko z različnimi terapijami in zdravili zgolj lajšajo oz. upočasnijo simptome. Sicer pa se spremembe v možganih začnejo dogajati že leta preden izbruhnejo prvi simptomi.

Alzheimerjeva bolezen
Eden izmed najpogostejših simptomov Alzheimerjeve bolezni, ki se lahko pojavi že v zgodnji fazi, je motnja spomina.

Bolniki se običajno sploh ne zavedajo, da so se spremenili, torej da jih je prizadela Alzheimerjeva bolezen, zato pa je to toliko bolj očitno ostalim družinskim članom. Takoj, ko opazite spremembe pri svojih bližnjih, jih napotite k osebnemu zdravniku, saj lahko le zgodnja diagnoza in zdravljenje preprečijo prehitro napredovanje bolezni in tako izboljšajo kakovost življenja bolnika in svojcev.

Alzheimerjeva bolezen je torej nekakšna oblika demence, pri kateri so prizadeti predvsem mišljenje, spomin in obnašanje. Ker se bolniki običajno ne zavedajo svojega spremenjenega stanje, je pomembno, da svojci čimprej prepoznajo simptome in bolnika napotijo k osebnemu zdravniku. Zdravilo za bolezen sicer še ne obstaja, lahko pa s pravočasnim zdravljenjem nekoliko omilimo oz. upočasnimo simptome bolezni.

About the author