Preberite 13 življenjskih modrosti za leto 2020

Ste med tistimi, ki vsak mesec, teden ali celo vsak dan obsesivno prebirate horoskop? Verjamete, da vam lahko položaj lune, Sonca in planetov napove prihodnost? Ste prepričani, da je položaj astroloških teles ob vašem rojstvu vdahnil določene osebnostne lastnosti, značilne za vaše astrološko znamenje?

Horoskop je astrološka karta oziroma diagram, ki predstavlja položaj Sonca, lune, planetov, astroloških aspektov in kotov ob nekem dogodku. Beseda sama je poslovenjena različica latinske besede »horoscopus«, ki izhaja iz grških besed »hora« in »scopus«, ki v dobesednem prevodu pomenita »opazovalec časa«. Ko slišimo besedo horoskop, najpogosteje pomislimo na astrološka znamenja zodiaka (oven, vodnar, ribi, strelec, bik, dvojčka, rak, lev, devica, tehtnica, škorpijon in kozorog). Po nekaterih virih naj bi obstajalo 14 različnih horoskopov (poleg zodiaka je nam najbolj poznan še kitajski horoskop), pa tudi zodiak ni več to, kar je bil.

Novo astrološko znamenje

NASA naj bi zaradi premika nebesnih teles v naš horoskop letos dodala še eno znamenje, ki so ga poimenovali Ophiuchus (kačenosec), ljudje pa naj bi se v to znamenje rodili med 29. novembrom in 17. decembrom.  Zaradi dodatka novega astrološkega znamenja so se nekoliko zamaknili tudi datumi rojstva ostalih. Pri Nasi so pojasnili, da so ozvezdja različnih velikosti in oblik, zato Sonce v njih preživi različna časovna obdobja. Da bi se Sončeva pota ujemala z njihovim dvanajstmesečnim koledarjem, so Babilonci prezrli dejstvo, da se Sonce na svoji poti dotakne 13 ozvezdij, ne 12.

Ljudje, rojeni v znamenju kačenosca, naj bi bili po astroloških predvidevanjih zdravilci, znanstveniki, ki so nenehno v iskanju znanja in razsvetljenstva. Pri figurah avtoritete naj bi bili izredno priljubljeni. Od njih se pričakuje, da bodo v življenju veliko dosegli.

Znanost ga ne podpira

Do danes znanstvenikom ni uspelo zagotovo dokazati, da bi imel položaj Sonca, lune, planetov in drugih nebesnih teles kakršno koli povezavo z našimi osebnostnimi lastnostmi ali z našo prihodnostjo. Z astrologijo (oziroma resničnostjo ali neresničnostjo le-te) so se ukvarjali številni filozofi, sociologi in znanstveniki drugih področij. Med drugim so ugotovili, da so astrološke napovedi, ki jih zasledimo v medijih, predvsem odraz družbe in prevladujočih ideologij – v petdesetih letih prejšnjega stoletja je v kapitalističnih družbah horoskop pogosto spodbujal ljudi k delu in produktivnosti, pisci horoskopov, ki so bralce spodbujali k nasprotnemu, pa so pogosto izgubili službo.

13 življenjskih modrosti za vsa astrološka znamenja.

V letu 2020 vam bodo zaradi naštetih razlogov morda bolj kot napovedi, osnovane na vašem astrološkem znamenju in položaju nebesnih teles, prav prišle življenjske modrosti, zapisane v spodnjih vrsticah. 13 jih je – toliko, kolikor je astroloških znamenj, če zraven štejemo še Nasinega kačenosca – in vsako od njih si je vredno zapomniti, ne glede na to, ali ste rojeni v znamenju bika, vodnarja, device, leva, kozoroga …

 1. Morda niste sami krivi za situacijo, v kateri ste se znašli, ste pa zanjo 100-odstotno odgovorni. Kar se vam zgodi, morda ni v vaših rokah, je pa gotovo v vaših rokah to, kako se boste na to odzvali in kaj se boste iz tega naučili.
 2. Življenjsko poslanstvo ni nekaj, kar morate najti, temveč nekaj, kar že obstaja v vas – bodite pozorni, kaj vas tako prevzame, da pozabite jesti in spati.
 3. Dejanja rodijo motivacijo in ne obratno.
 4. Če lahko neko situacijo spremenite, kakšen smisel ima, da se z njo obremenjujete? Če je nikakor ne morete spremeniti, kakšen smisel ima, da se z njo obremenjujete?
 5. Ne glede na to, kako se boste odločili, bo vedno obstajal nekdo, ki mu vaša odločitev ne bo po godu – zato se odločajte zase, nikar za druge.
 6. Ni vsak dan dober, je pa v vsakem dnevu zagotovo nekaj dobrega – le najti moramo to.
 7. Od viška ne boli glava. A več, kot imamo (stvari, denarja, prijateljev …), manj dodatnega zadovoljstva nam prinese vsaka nova stvar (vsak evro več, vsak nov prijatelj …). Namesto hlepenja po vedno več poiščite točko zadovoljstva, kjer imate ravno prav – ne preveč in ne premalo.
 8. Odpustite tistim, ki so vas prizadeli. To ne pomeni, da morate ljudem dovoliti, da hodijo po vas, ampak, da se osvobodite sovraštva in zamer, saj vas to dvoje zgolj po nepotrebnem zastruplja.
 9. Včasih enostavno ni vse v redu – in to je v redu. Ni treba, da smo vedno pozitivni, tudi negativna čustva so legitimna in jih ne smemo zatirati.
 10. Ne morete storiti vseh dobrih dejanj, ki jih svet potrebuje. A svet potrebuje vsa dobra dejanja, ki jih lahko storite.
 11. Postavite sebe na prvo mesto – ne morate dajati drugim, česar sami nimate.
 12. Nikoli se ne nehajte učiti.
 13. Nikoli se ne nehajte igrati.

Popolnoma nič ni narobe, če verjamete v horoskop. Četudi je to zgolj psevdoznanost, je preučevanje položaja nebesnih teles lahko zanimivo. Če znanost še ni uspela dokazati povezave med horoskopom in osebnostnimi lastnosti ljudi, to ne pomeni, da do tega ne bo nikoli prišlo. Do tedaj pa si, ne glede na svoje astrološko znamenje, zapomnite zgoraj omenjenih 13 modrosti, ki vam bodo olajšale življenje in ga pomagale osmisliti.

About the author