Kako deluje klima brez zunanje enote?

Ob omembi besede klima po navadi pomislimo na hlajenje in užitek, ki nam ga le-ta prinese v vročih poletnih dneh. Hkrati, pa se marsikdo ob omembi besede klima tudi zave, da je sam morda nikoli ne bo mogel namestiti, saj v stavbi, kjer živi, ni dovoljena namestitev zunanje klimatske enote, oziroma bi le-ta preveč kazila izgled stavbe. Rešitev za take primere je klima brez zunanje enote.

Kako deluje klima brez zunanje enote?

Glavna značilnost klime brez zunanje enote je ta, da ves proces hlajenja poteka le v eni napravi. Na prvi pogled se to morda sliši nemogoče, saj je ena izmed osnovnih definicij klimatske naprave ravno ta, da mora zaradi kroženja in odvajanja zraka biti sestavljena iz dveh enot. Toda z razvojem tehnologije, je tudi ta prepreka postala premostljiva.

Klima brez zunanje enote

Klima brez zunanje enote deluje na podoben način kakor prenosna klimatska naprava. Značilnost obeh je ta, da ves proces hlajenja poteka le v eni napravi. Ko pride do vprašanja kroženja in odvajanja zraka, pa ima vsaka svoj sistem. Prenosna klimatska naprava ima cev, ki jo po navadi namestimo skozi okno in potem se po tej cevi odvaja vroč zrak. Klima brez zunanje enote pa zahteva, da v zid izvrtate dve luknji do 20 cm premera. Ti dve odprtini bosta poskrbeli za to, da bo skozi eno luknjo zrak iz zunanjega prostora prihajal v klimatsko napravo, skozi drugo pa se iz klimatske naprave odvajal nazaj ven.

Če bi torej naredili hitro primerjavo med prenosno klimatsko napravo in klimatsko napravo brez zunanje enote, bi hitro ugotovili, da je njuna glavna razlika v tem, da da imamo pri prenosni klimatski napravi cev, ki jo moramo vsakič posebej nameščati, hkrati pa jo lahko prestavljamo iz prostora v prostor po naših željah, medtem ko klime brez zunanje enote ne moremo prestavljati, saj je odvisna od odprtin, ki smo jih izvrtali v zid.

Sam izgled klime brez zunanje enote spominja na radiator, tako da v prostoru ne bo preveč vpadljiva in se bo hitro zlila z okolico. Tudi njena moč je lahko popolnoma primerljiva z običajno klimatsko napravo, sestavljeno iz dveh enot. Večina klim brez zunanje enote prav tako tudi omogoča hlajenje in ogrevanje prostora.

Kdaj se odločiti za nakup klime brez zunanje enote?

Klima brez zunanje enote je prava odločitev za vas takrat, ko veste kje točno potrebujete klimo, saj ko jo enkrat namestite, je verjetno ne boste več prestavljali, ker vrtanje lukenj vsepovprek po stanovanju ni najbolj smiselno.

Za nakup klime brez zunanje enote se največ ljudi odloči ko:

  • jim upravnik stavbe iz različnih razlogov preprečuje namestitev zunanje enote klimatske naprave,
  • namestitev zunanje enote klimatske naprave ni mogoča zaradi varovanja kulturne dediščine,
  • jih skrbi, da bi zunanja enota klimatske naprave pokvarila izgled fasade oziroma zunanje podobe hiše,
  • namestitev zunanje enote klimatske naprave ni mogoča zaradi različnih gradbenih in konstrukcijskih razlogov,
  • se jim prenosna klimatska naprava ne zdi smiseln nakup, saj klimatske naprave ne bi želeli ves čas prestavljati.

Kako velik strošek predstavlja klima brez zunanje enote?

Tako kakor pri vseh napravah, tudi klimatska naprava brez zunanje enote ni samo ena, ampak poznamo več različnih proizvajalcev, ki jih izdelujejo, ter tudi veliko različnih modelov. Zato je težko reči, kolikšen strošek predstavlja klimatska naprava brez zunanje enote, saj je to odvisno od modela, ki ga boste izbrali, njegove kakovosti in izvajalca, ki vam bo klimo pomagal namestiti in izvrtati luknje. V grobem pa se strošek giblje med 1000 in 2000 €.

Klima brez zunanje enote je najboljša alternativa običajni klimi iz dveh enot, saj ko jo enkrat namestimo, z njo razen upravljanja z daljincem, nimamo nikakršnega dela več. V primerih, ko namestitev običajne klime ni mogoča, vam prinaša odrešitev, da tudi vi v vročih poletnih ali mrzlih zimskih dneh uživate pri temperaturi, ki si jo želite.

About the author