Korenčkova juha ni privlačna le za oči, ampak tudi za vaše zdravje

Korenček je zelo zdrava vrtnina, ki ima značilno oranžno barvo. V kuhinji so vrtnine intenzivnih barv še posebej dobrodošle, saj dodajo hrani barvo, kar jo posledično naredi še okusnejšo. Ena izmed takih jedi je tudi korenčkova juha, ki s svojo privlačno oranžno barvo mami okuse tako otrok kot tudi starejših. Ena izmed njenih odličnih lastnosti pa je tudi ta, da v sebi nosi zvrhan koš zdravja, kar nam v hladnih zimskih dneh pri boju s prehladi pride še kako prav.

Korenčkova juha

5 X ja za korenčkovo juho!

1. Vsebuje antioksidante

Korenčkova juha zaradi svoje najznačilnejše sestavine – korenčka, vsebuje veliko karotenoidov. Karotenoidi so barvila, ki dajejo sadju in zelenjavi značilno rumeno, rdečo ali oranžno barvo, hkrati pa imajo različne pozitivne učinke na naše telo, saj jih poznamo več vrst. Vsaka vrsta karotenoidov ima poenostavljeno povedano zaščitno vlogo za neko področje in deluje kot antioksidant. Nekaj pozitivnih lastnosti, ki jih s seboj prinese uživanje korenčka, je navedenih v nadaljevanju.

2. Izboljša kožo in vid

Že naše babice so nas učile, da je treba jesti korenček zato, da bomo bolje videli. Korenje ima namreč v sebi snov, ki jo imenujemo beta karoten. Beta karoten se v našem telesu pretvori v vitamin A, vendar je za to pretvorbo pomembna ustrezna količina maščobe. Zato je korenčkova juha odlična kombinacija, saj vsebuje tudi zdrave maščobe.
Vitamin A, ki se pretvori iz beta karotenov pa je odgovoren za lepe in sijoče lase in zdravo kožo. Vpliva pa tudi na dober vid, še posebej v mraku, saj se preko posebnih pretvorb veže v našo mrežnico in tvori barvilo rodopsin, ki nam pomaga, da boljše vidimo. Tako rek, da moraš jesti korenček, da boš videl kot zajec, res ni odveč. Namreč, ste kdaj že videli zajca z očali? 

3. Deluje na znižanje holesterola v krvi

Korenje močno vpliva tudi vzdrževanje nizke ravni holesterola v krvi. Določene raziskave so namreč pokazale, da prostovoljci, ki so več mesecev redno uživali korenje, niso imeli težav z visokim holesterolom. Ko pa so z rednim uživanjem korenčka prenehali, se jim je povišala tudi raven holesterola v krvi.

4. Preprečuje zastrupitve s hrano

Presenetljivo, a znanstveniki so ugotovili, da korenček uničuje določene škodljive mikroorganizme, ki se nahajajo v naši hrani.

5. Korenčkova juha znižuje tveganje za razvoj težkih bolezni

Če uživate veliko različnih obrokov, ki vsebujejo zelenjavo, ki ima visok delež karotenoidov, si s tem zmanjšate možnost za razvoj težkih bolezni kot so bolezni srca in ožilja, pljučni rak, rak na dojkah, možganska kap …

Ob tem pa je vseeno treba opozoriti, da vse te pozitivne lastnosti veljajo za primere, ko uživate korenček v normalnih količinah. V primeru, da zaužijete veliko preveč korenčka dnevno, telo pretvori velike količine vitamina A in lahko pride do odpovedi nekaterih notranjih organov.

Je kuhanemu korenčku sploh ostalo kaj zdravilnih snovi?

Pogosto slišimo, da ima presna hrana v sebi veliko več zdravilnih snovi kakor kuhana. Korenje je v primerjavi z ostalo zelenjavo izjema, saj je kuhano veliko bolj hranljivo kakor surovo. Korenčkova juha nam zato omogoči, da v telo sprejmemo več vitaminov, saj se ob toplotni obdelavi sprostijo celične stene in tako karotenoide »spustimo na prostost,« da v našem telesu lažje učinkujejo.

Kako pripraviti okusno in zdravo korenčkovo juho?

Na internetu boste našli veliko različnih receptov za pripravo korenčkove juhe. Pomembno je, da korenčkova juha vsebuje kvalitetne in zdrave sestavine. Njena priprava je zelo enostavna in hitra, zato to ne bi smel biti izgovor, da si je ne bi večkrat privoščili.

Korenčkova juha je zelo zdrava jed, s katero mimogrede v telo vnesete veliko snovi, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje. Z uživanjem korenčka se boste izognili marsikateri bolezni, hkrati pa je korenček zelo dostopna vrtnina, saj ga najdemo na vsakem slovenskem vrtu in v vsaki trgovini.

About the author