Palačinke z marmelado jedli že v 18. stoletju

Tega članka sem se veselila. Če imam slab ali naporen dan je ena od mojih najljubših jedi prav dobra palačinka! Kot »ljubiteljska dobrojedka« sicer rada poskušam nove stvari AMPAK vsak ima nekaj, s čimer ga lahko »kupiš«. No… zame so to palačinke z marmelado!  Kljub temu, da jih rada jem, pa imam vedno eno in isto težavo. Kako narediti primerno razmerje med sestavinami, da bo masa uspela? Kaj skrivnostnega naredi palačinke tanke, rahle in ravno prav rjave? Moje so videti kot ponesrečena tortilja, zato sem se odločila, da za recept povprašam strokovnjaka, sama pa se bom raje posvetila preiskovanju zgodovinskih zanimivosti.

V samostanih že v 18 stoletju!

Ali ste vedeli, da so palačinke poznali že v 18 stoletju? Pri prebiranju knjige Borisa Kuharja o prehrani v samostanih, sem naletela na podatek, da so v nekaterih evropskih samostanih zaposlovali specializirane kuharje za pripravo sladic, predvsem palačink z vsemi nadevi in okusi! Če bi v tistem času živela jaz, bi bila moja sanjska služba vsakodnevno poskušanje palačinke z marmelado, ki bi jo glavni samostanski slaščičar pripravil!

Sumerci

Sumerci so poznali mnoge jedi, med njimi tudi kruh podoben palačinkam! Pripravljali so ga iz ječmenove in sezamove moke ter čebule.

Večna dilema: so palačinke z marmelado samostojna jed ali sladica?

Če vam izdam skrivnost so dobre palačinke z marmelado po mojem mnenju še veliko boljše, če jim poleg postrežemo nekaj zelene listnate solate. Ali ste že kdaj poskusili to okusno kombinacijo kislega in sladkega?palacinke

Dovolj dolgovezenja… čas je, da zavihamo rokave in se lotimo ravno prav tankih, rahlih, rjavih palačink z domačo marmelado! Kulinarika.life predstavlja recept:

PALAČINKE Z MARMELADO

Sestavine (za 8 palačink):

200g moke,

ščep soli,

2 jajci,

3dcl mleka,

50g olja,

150g domače marmelade (oz. po okusu)

sladkor v prahu ( po okusu)

Priprava:

V posodo vbijemo 2 jajci, dodamo malo soli ter jih razžvrkljamo. Dodamo mleko in malo olja ter moko. Mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo rahle mase, brez grudic. Na namaščeni in ogreti ponvi spečemo tanke palačinke. Še vroče namažemo z domačo marmelado in posipamo s sladkorjem v prahu.

Namig: Palačinke z marmelado so odlične, če jim dodamo tudi drugačne nadeve. Borovničevi marmeladi lahko dodamo sveže jagodičevje: nekaj v palačinko, nekaj pa jih ohranimo in z njimi okrasimo krožnik.

Pa dober tek!

About the author