Kaj je kratkovidnost in kdo jo ima

Kratkovidnost je pogosta motnja ostrenja pogleda o čemer si več preberite tu https://www.doktor1a.com/kratkovidnost/. Že nekaj desetletij je ta bolezen oči v porastu. Ocenjuje se, da bo do leta 2050 skoraj polovica ljudi na svetu imela kratkovidnost. Kratkovidni otroci s staranjem navadno postanejo bolj kratkovidni, vendar se njihova predpisovanje očal običajno stabilizira v 20. letih. Nekateri znaki in simptomi kratkovidnosti vključujejo naprezanje oči, glavoboli, mežikanje in težave z opazovanjem oddaljenih predmetov, kot so prometni znaki ali tabla v šoli. Majhni otroci s kratkovidnostjo se morda ne bodo pritoževali zaradi zamegljenega vida, zato so pregledi oči in testi vida pomembni pri majhnih otrocih. Nekateri otroci se rodijo kratkovidni, nekateri pa postanejo kratkovidni šele v najstniških letih.

kratkovidnost
Da bi lahko jasno videli, morajo svetlobni žarki potovati skozi sprednje plasti očesa (roženico in lečo). Roženica in leča skupaj upogibata svetlobo, tako da pristane na zadnji plasti očesa, imenovani mrežnica. Mrežnica nato pošlje signal vašim možganom, ki vam omogoči, da vidite. Pri kratkovidnosti oblika očesa preprečuje, da bi se svetloba pravilno upognila, tako da je svetloba usmerjena pred mrežnico namesto na mrežnico. Na primer, roženica na sprednjem delu vašega očesa je lahko preveč strmo ukrivljena ali pa je vaše oko daljše od spredaj nazaj kot običajno. V obeh primerih svetlobni žarki ne dosežejo mrežnice. Ko svetloba ni usmerjena na mrežnico, kot bi morala biti, je vaš vid zamegljen in temu rečemo kratkovidnost.
Dejavniki tveganja za kratkovidnost. Če je starš kratkoviden, obstaja večja verjetnost, da bo kratkoviden tudi njihov otrok. Vendar ni treba, da je starš kratkoviden, da bi bil njegov otrok kratkoviden. Zdravniki še vedno ne razumejo povsem, zakaj so nekateri ljudje kratkovidni. Verjetno je vključenih veliko dejavnikov, genetika pa je le en del. Kratkovidnost se pogosto odkrije pri otrocih, starih od 8 do 12 let. V najstniških letih, ko telo hitro raste, se kratkovidnost lahko poslabša. Med 20. in 40. letom je navadno malo sprememb. Preveč časa, preživetega v zaprtih prostorih, poveča tveganje za kratkovidnost otroka. Študije kažejo, da več časa na prostem pri naravni svetlobi zmanjša tveganje za otroka.

About the author