Sončni kolektorji – izkoristite sončno energijo

V sodobnem svetu se človeštvo vse bolj zaveda pomena varčevanja z energijo in izkoriščanja naravnih virov. Eden od njih je tudi sončna energija, saj je sonce najbolj zanesljiv vir energije, ki ga danes še vedno premalo izkoriščamo. Ta energija je čista in v okolje ne izpušča škodljivih emisij kot številne druge oblike ogrevanja. Lahko se uporablja po celem planetu, saj je relativno enakomerno porazdeljena po njem. Z razvojem tehnologije je izkoriščanje sončne energije postalo širše dostopno – njegovo energijo in toploto lahko danes izkoriščamo tudi v gospodinjstvu, kar omogočajo sončni kolektorji.

Potreben je le začetni vložek v to napredno tehnologijo, sicer pa je izkoriščanje sonca popolnoma zastonj, okolju prijazna in ekološka izbira načina ogrevanja, ki omogoča proizvodnjo in porabo energije na istem mestu. Če tudi vi razmišljate o nakupu sončnih kolektorjev, berite naprej, saj vam bomo podali nekaj koristnih nasvetov o tem področju.

sončni kolektorji

Vrste sončnih kolektorjev

Sončni kolektorji oz. sončne celice so v osnovi namenjeni ogrevanju sanitarne vode. Delujejo tako, da infrardeče sevanje sonca shranjujejo v obliki toplotne energije, ki se porabi za segrevanje vode. Ta voda se nato pretaka po cevnem sistemu do zalogovnika, kjer se segreta skladišči in je pripravljena za nadaljnjo uporabo. Sončni kolektorji vam omogočajo, da na sončen dan zadostite vsem potrebam po topli sanitarni vodi, ko pa je toplote manj, učinkovitost sončnih kolektorjev pade le za približno 20 %. V osnovi poznamo dve vrsti sončnih kolektorjev:

  • Ploščati sončni kolektorji: sestavljajo jih ploščati oz. ravni absorber, ki sprejema sončno sevanje; transparentno pokrivalo, ki zmanjšuje izgubo toplote; delovna tekočina (voda ali antifriz) in toplotna izolacija. V primerjavi z vakuumskimi kolektorji so glede na površino nekoliko cenejši, prav tako so bolj odporni na mehanske poškodbe, pri normalnem sončnem sevanju pa so popolnoma enako učinkoviti kot vakuumski kolektorji.

  • Vakuumski sončni kolektorji: sestavljeni so tako, da vakuum obkroža bakreno toplotno cev, v kateri je poseben plin, preko katerega se prenaša toplota, vakuum pa zmanjša morebitne toplotne izgube. Ti kolektorji so zato bolj učinkoviti in to tudi v času, ko niso povsem obsijani. V primerjavi s ploščatimi sončnimi kolektorji imajo kar do 30 % večji izkoristek sončne energije, a krajšo življenjsko dobo, so tudi nekoliko dražji. Primerni so za postavitev nad streho, zato so nekoliko bolj vidni, a nemoteči, saj jih odlikuje eleganten videz.

Sončni kolektorji imajo zagotovljeno dolgo življenjsko dobo in visoko učinkovitost, saj so narejeni iz najboljših materialov, ki so odporni proti UV sevanju in koroziji. Katere so še prednosti sončnih kolektorjev?

sončni kolektorji

Prednosti sončnih kolektorjev

Poleg brezplačnega in ekološkega pridobivanja energije imajo sončni kolektorji še nekatere druge prednosti. Njihovo delovanje je povsem tiho in zato nemoteče za vas in za okolico, prav tako so stroški njihovega obratovanja zelo nizki. Tudi za vzdrževanje niso zahtevni, saj je potreben le njihov temeljit pregled na vsakih nekaj let. Preveriti je potrebno kakovost tekočine proti zamrzovanju, če je to delovna tekočina v sončnih kolektorjih. Ne pozabite tudi na pregled ohišja kolektorjev, čeprav je zagotovljeno, da materiali prenesejo večino vremenskih razmer. Investicija v sončne kolektorje se vam povrne v roku 3 do 5 let, odvisno od tega, koliko zbrane energije porabite za segrevanje. Sicer pa Eko sklad ponuja tudi možnost pridobitve nepovratnih sredstev, saj gre za okolju prijazno izrabo energije, s pomočjo katere izražate svojo ekološko ozaveščenost.

Kako izbrati prave sončne kolektorje za vaš dom?

Sončni kolektorji so dolgoročna naložba, zato bodite pri njihovem nakupu in montaži pozorni tudi na:

– Velikost sončnih kolektorjev

Pri izbiri ustreznih sončnih kolektorjev morate vedeti, koliko vode dnevno porabi vaše gospodinjstvo, da boste izbrali ustrezno velikost zbiralnikov in hranilnika tople vode. V splošnem velja, da se pri izračunu, koliko tople vode potrebujete dnevno, upošteva povprečna dnevna poraba vode 50 litrov na osebo. Na podlagi izračuna izberite velikost in število kolektorjev, da bodo zadostili vašim potrebam po topli vodi.

– Postavitev sončnih kolektorjev

Za najboljši izkoristek sončne energije naj bodo sončni kolektorji nameščeni glede na lego sonca in pazite tudi, da ne bodo zasenčeni z drugimi objekti, hribi ali drevesi. Najpogosteje se kolektorji namestijo na strehe zgradb, garaž ali vrtnih ut. Lahko so integrirani v kritino ali postavljeni na posebno konstrukcijo, lahko jih namestite tudi na fasado ali ob hiši. Pazite tudi na ustrezen naklon strehe in ga za namestitev kolektorjev izberite glede na to, v katerem delu leta boste kolektorje najpogosteje uporabljali. Namestitev je optimalna, ko so sončni kolektorji pravokotni glede na vpadni kot žarkov. Orientacija kolektorjev naj bo usmerjena proti jugu, saj je tako površina kolektorjev sončni energiji izpostavljena skozi ves dan.

Za namestitev sončnih kolektorjev ne potrebujete gradbenega dovoljenja, priporočljivo pa je, da konstrukcijo zanje naredite že pri novogradnji, če vam finance to omogočajo, saj bo kasneje njihova namestitev lažja. S sončnimi kolektorji boste prihranili pri stroških ogrevanja, hkrati pa tudi sami prispevali k ohranjanju našega planeta.

 

About the author