Vulkanizerstvo – dober vulkanizer je najboljši prijatelj vašega jeklenega konjička

Dobre avtomobilske pnevmatike so eden izmed pomembnejših delov vozila, saj predstavljajo nepogrešljivo vez med vozno podlago in jeklenim konjičkom. Mnogokrat prav pnevmatike odločajo o tem, kako prijetna bo vožnja z avtomobilom, koliko bo narasla poraba in ali bo treba vožnjo prekiniti zaradi počene gume. Ker pa jih je treba dvakrat letno premontirati, vsakih nekaj let pa zamenjati zaradi izrabe, se večkrat srečamo pred dilemo, katero vulkanizerstvo izbrati, da bo menjava pnevmatik izvedena dobro in ugodno.

vulkanizerstvo

Kje lahko zamenjate pnevmatike?

V osnovi ločimo tri tipe pnevmatik, ki se med seboj razlikujejo glede na profil. En tip pnevmatik je bolj primeren za toplejši del leta – torej pomlad, poletje in jesen, drug tip pnevmatik pa je namenjen zimskim razmeram, saj ima globlji profil. Poznamo še tretji tip pnevmatik, ki je nekakšna mešanica med zimskim in letnim profilom, toda ta ni pogosto v uporabi.

Torej, če tako kot večina menjavate zimske in letne pnevmatike, morate premontažo opraviti dvakrat letno. Nekateri se odločijo, da bodo ta postopek izvedli sami, večina pa se jih odpravi do vulkanizerstva. Vulkanizerstvo je dejavnost, ki se ukvarja s premontažo, menjavo in prodajo različnih pnevmatik. Vulkanizacija je namreč poseben kemijski proces, pri katerem kavčuk predelajo v različne pnevmatike.

Najbolj priporočljivo je, da premontažo pnevmatik opravi vulkanizerstvo, saj so zaposleni v vulkanizerstvu dobro seznanjeni z različnimi modeli avtomobilov in posledično tudi s specifikami, ki jih s seboj prinaša menjava pnevmatik pri posameznem vozilu.

Kako izbrati dobro vulkanizerstvo?

Na trgu imamo danes široko ponudbo različnih vulkanizerjev, zato se je včasih težko odločiti, v katero vulkanizersko delavnico odpeljati svoje vozilo.

Večini je pomembno, da se vulkanizer nahaja v bližini, da svoje delo opravi kakovostno, da je cenovno ugoden in da ima v svoji ponudbi širši nabor storitev kot je le menjava pnevmatik.

  • Bližina vulkanizerstva

Pomembno je, da se vulkanizer od vas ni preveč oddaljen, da vam vožnja do vulkanizerja ne bo predstavljala prevelikega stroška in vas oropala dragocenega časa. Res pa je, da se je za kakovostno opravljeno storitev včasih vredno odpeljati tudi nekoliko dlje.

  • Kakovostne storitve

Vsaki stranki je pomembno, da vulkanizer svoje storitve opravi kakovostno in strokovno. Posledica površne menjave pnevmatik je lahko tudi prometna nesreča. Pravijo, da se dobro blago samo hvali in tako je tudi pri vulkanizerskih storitvah. Pogosto vam bodo vulkanizerske delavnice, ki svoje delo opravljajo kakovostno, priporočili znanci ali prijatelji.

Usposobljeni vulkanizerji so vam pripravljeni tudi svetovati o izboru primernih pnevmatik za vaše vozilo in vas naučiti pravilnega vzdrževanja tlaka v pnevmatikah, kar lahko vpliva na bistveno nižjo porabo goriva.

  • Cena

Vulkanizerstvo pa marsikdo izbere tudi na podlagi cene storitev. Živimo v časih, kjer nas na vsakem koraku čakajo novi stroški, zato si vsak želi vsaj malo privarčevati, če je to mogoče. Pred izbiro primernega vulkanizerja je zato pametno pregledati ponudbo na spletu,  saj s tem dobite orientacijo, kolikšne so povprečne cene vulkanizerskih storitev.

Vseeno pa pazite, da ne boste izbirali slabših in nekakovostnih storitev le za ceno nekaj privarčevanih evrov.

  • Široka dodatna ponudba

Zaradi hitrega življenjskega tempa marsikomu veliko pomeni dejstvo, da lahko na enem mestu opravi več stvari hkrati, saj tako lahko privarčuje veliko časa. Tudi pri izbiri vulkanizerja je zato dobro biti pozoren na to, ali vulkanizerska delavnica ponuja še kakšne dodatne storitve. Veliko jih poleg menjave pnevmatik ponuja tudi njihovo prodajo, servis vozil, nekateri imajo poleg vulkanizerstva tudi avtopralnico…

Vulkanizerstvo je nepogrešljiva dejavnost, katere glavna naloga je menjava pnevmatik. Pri izbiri vulkanizerja je pomembno, da bo svoje storitve opravil kakovostno, hkrati pa bo ustrezal ostalim vašim zahtevam. Zapomnite si namreč, da vas avto brez gum ne more pripeljati daleč. Zato izberite tako, da bo dobro obut in bo tako njegova vožnja prijetna in zanesljiva.

About the author