Hernija diska – prepoznajte zgodnje simptome

Zagotovo ste že slišali za hernijo diska – izjemno neprijetno poškodbo medvretenčne ploščice, ki navadno nastane zaradi preobremenitve hrbtenice. Vse podrobnosti najdete na tej spletni strani, mi pa vam predstavljamo nekaj ključnih simptomov, ki jih nikakor ne gre spregledati. Hernija diska je namreč ozdravljiva, vendar pa je za uspešno izboljšanje stanja nujno pravočasno prepoznavanje simptomov in strokovna medicinska pomoč.

Hernija diska se lahko pojavi kjerkoli vzdolž hrbtenice, sicer pa je najpogostejša prav v ledvenem predelu, saj so na tem mestu obremenitve diskov največje. Stanje se lahko pojavlja v vseh starostnih obdobjih, najpogostejše pa je med 25. in 45. letom starosti. Njena prevalenca je med 3 in 4 odstotke.

hernija diska

Glavni simptomi, ki jih ne spreglejte

Prav hernija je glavni vzroka za bolečino v križu. Če ta pogosto potuje v nogo, je to že prvi in glavni simptom te neprijetne poškodbe. Najpogostejša je prav hernija v predelu ledvene hrbtenice. Zdrs medvretenčne ploščice povzroči pritisk na išiadični živec, kar povzroči bolečino znano pod imenom išias. V primeru pojava tega simptoma, takoj obiščite osebnega zdravnika. Ko močna bolečina popusti, se pojavi oslabelost stopala. Druge klinične slike pa so bistveno manj pogoste.

Hernija diska se lahko pojavi tudi v predelu vratne hrbtenice. Ta je sicer manj pogosta, vendar zato nič manj prijetna. Tovrstno stanje namreč povzroči kompresijo živcev cervikalnega dela hrbtenjače. Posledica je topa ali ostra bolečina v vratu ali rami. Bolečina se nadalje širi še v roko in prste, spremlja pa jo oslabelost mišic ali mravljinčenje. Ob premiku vratu pa se bolečina lahko izostri.

Ob obisku zdravnika ta opravi telesni pregled in slikovno diagnostiko ter predpiše ustrezno terapijo. Bolečina ob herniji diska je izjemno huda in neprijetna, vendar ob ustrezni terapiji in zdravljenju izgine že v nekaj tednih. Le v primeru, da se stanje ne izboljša v 3 mesecih, specialist predlaga operacijo. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da pravočasno poiščete pomoč in zaživite vsakdan brez bolečin in težav.

About the author