TOP ideje: prijetni enodnevni izleti po Sloveniji

Slovenija je v zadnjih letih postala oblegana turistična destinacija, ki jo obišče vse več turistov. Ti iščejo še neodkrite kotičke narave, se navdušujejo nad mnogimi kulturnimi znamenitostmi in bogato zgodovinsko preteklostjo. Medtem Slovenci pogosto pozabljamo, koliko čarobnih skritih kotičkov lahko odkrijemo, če se odpravimo le nekaj kilometrov od svojega doma. Raznolika pokrajina ponuja slikovite vasice, mogočne gore na eni strani države in številna naravna zdravilišča na drugi. Tudi čudovite reke in globoka jezera, podzemne jame in celo košček morja so odlične destinacije za pobeg v naravo in odkrivanje lastne države. Pravo priložnost za to predstavljajo enodnevni izleti, na katere se lahko odpravite v lastni režiji, ali pa izberete ponudbo katere od turističnih agencij ter raziščete vam še nepoznane dele države na sončni strani Alp.

Enodnevni izleti

Slovenski košček Mediterana z zgodovinskimi obalnimi mesti

Za ljubitelje morja in sonca so prava odločitev enodnevni izleti v slovensko Primorje. Tam vas bo zapeljal okus po tradicionalni morski soli iz Sečoveljskih solin v bližini Pirana, obiščete lahko Muzej solinarstva in spoznate tradicionalno pridelavo soli. Bolj zgodovinsko vedoželjni pa se odpravite na raziskovanje zgodovine Pirana, enega najstarejših in tudi najbolj romantičnih slovenskih mest. Tudi druga mesta, kot sta na primer Izola in Koper, sta zanimiva za ogled. Istrsko podeželje na drugi strani je bogato z izvirno kulinariko, kjer ključno vlogo igra olivno olje iz mnogih oljarn, posejanih med zelenimi griči slovenske Istre. Ob reki Nadiži pa boste našli istoimenski kamp, kjer se lahko ustavite tudi samo za en dan, se okopate v kristalno čisti reki ali obiščete Napoleonov most na Nadiži, ki velja za enkraten arhitekturni spomenik in hkrati vez s preteklostjo.

Vinorodna in z zdravilišči bogata Panonska Slovenija

Severovzhodni del države ponuja nemalo možnosti za sprostitev in rekreacijo, ki zadovolji vse okuse. Med s soncem obsijanimi griči z vinogradi so nanizani številni termalni vrelci in naravna zdravilišča, ki ponujajo sprostitev in pot do dobrega počutja. Kot na dlani se ponujajo enodnevni izleti v zdravilišča kot so Radenci z znamenito mineralno vodo Radenska, Terme 3000 Moravske toplice, kjer se lahko namakate v črni termomineralni vodi ali v Terme Ptuj, ki ponujajo hedonistično uživanje v stilu starih Rimljanov. Če vas bolj mikajo sprehodi po naravi, se odpravite v Prekmurje – tam lahko občudujete edinstvene mline na reki Muri ali se z družino odpravite na Babičev mlin pri Veržeju. Obiščite naravni otok, imenovan Otok ljubezni, se sprehodite po krajinskem parku Goričko ali si oglejte številne cerkve in druge kulturne spomenike. Med štajerskimi vinogradi v osrčju Svečinskih goric se vije edinstvena cesta v obliki srca, ki jo je Turistična zveza Slovenija razglasila za pot leta 2014. Enodnevni izleti po Štajerski in Prekmurju ponujajo tudi obilico možnosti za športne aktivnosti – v neposredni bližini Maribora ob reki Dravi se nahaja Rekreativno turistični center Drava, za sprehod po neokrnjeni naravi pa obiščite prelep Bistriški vintgar.

Kraški svet s podzemnimi jamami

Pokrajina na jugu in jugozahodu Slovenije na ogled ponuja številne kraške pojave in še posebej obiskani so enodnevni izleti v tamkajšnje podzemne jame, ki se raztezajo globoko pod površjem Krasa. Glavna znamenitost je vsekakor Postojnska jama, pravi čudež narave, ki jo je skozi čas oblikovala rekla Pivka. Tam si lahko ogledate svetovno znano človeško ribico, za katero so nekoč verjeli, da je mladič strašnega jamskega zmaja. Turistično zanimiva je tudi kraška jama Vilenica, v sklopu t. i. Postojnskega parka pa je privlačna atrakcija še Predjamski grad, ki je največji jamski grad na svetu. Če se vrnemo nazaj na površje – Kras je znan tudi po mnogih pršutarnah, kjer lahko poskusite to gurmansko mesno specialiteto in se okrepčate s kapljico žlahtnega vina. Ne gre zamuditi niti obiska vojaškega muzeja Tabor ali kobilarne Lipica, zibelke belih konj lipicancev.

Gorata Alpska Slovenija za športne navdušence

Enodnevni izleti na Gorenjsko in v njeno bližino še nikogar niso pustili ravnodušnega. Tamkajšnji hribi in gore so polni pohodniških in kolesarskih poti, ki so kot nalašč za enodnevno rekreacijo v vseh letnih časih. Pozimi v ospredje stopi smučanje, številna smučarska središča kot so Vogel, Krvavec, Kranjska gora in druga se takrat napolnijo s smučarji iz vse Evrope. Seveda ne moremo mimo Bleda, svetovno znane turistične destinacije, kjer se sredi Blejskega jezera bohoti otoček s cerkvico, do katere se lahko zapeljete z ladjico. Nekoliko pred Bledom, v Radovljici, se lahko ustavitev v čebelarskem muzeju v Radovljiški graščini in spoznate čebelarsko tradicijo v Sloveniji. Tako za otroke kot za odrasle je privlačen obisk pravljične Kekčeve dežele, kjer bodo otroci spoznali vse junake te brezčasne pripovedke. Literarno obarvani enodnevni izleti na Gorenjskem se ponujajo z obiskom Prešernove hiše v Kranju ali rojstne hiše Frana Saleškega Finžgarja v Žirovnici.

Velika planina

V relativno majhni državi Sloveniji je neskončno možnosti za popotovanje in odkrivanje še neznanih kotičkov. Če vas mikajo nekoliko bolj obljudeni deli države, so prava izbira tudi enodnevni izleti v slovenska mesta. Ljubljana, Maribor, Ptuj in Celje so le nekatera od njih, ki se ponašajo z bogato zgodovino. Idej za izlete je malo morje, zato hitro pot pod noge in novi pustolovščini naproti.

About the author