Koristne ideje, kako poceni potovati

Potovanja so nepozabne izkušnje, ki bogatijo človeka, širijo obzorja in omogočajo spoznavanje svetovne raznolikosti. Tudi če se odpravite nedaleč od doma, v sosednjo državo ali obiščete pokrajino v bližnji regiji, na vsakem koraku vas čaka druga kultura, ljudje s svojimi navadami, značaji in običaji. Mnogi ob omembi potovanj pomislijo, da za kaj takega nikoli ne bodo imeli denarja in zavidajo vsem, ki si ta »luksuz« lahko privoščijo. A naj vas razveselimo – potovanja še zdaleč niso samo prenočevanje v luksuznih hotelih, vožnja v prvem razredu nadstandardnega letalskega prevoznika in večerje v restavracijah s petimi zvezdicami. Z malo iznajdljivosti hitro najdete številne možnosti, kako poceni potovati, če za to niste načrtovali posebnih prihrankov. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj idej za to, kako prihraniti čim več denarja – privoščite si poceni potovanja, ob katerih lahko doživite pravo pustolovščino, ki si jo boste zapomnili za zmeraj.

Poceni potovati

Poceni potovati še nikoli ni bilo tako enostavno

Za čim cenejše potovanje je potrebna dobra organizacija in načrtovanje, ki se ga lotite že nekaj mesecev pred odhodom na pot. Seveda je pomembno, da ste vnaprej pripravljeni tudi na to, kako se boste znašli v državi, v katero potujete, zato se držite naslednjih smernic:

  1. Poiščite poceni letalske karte: cena letalskih kart niha glede na lokacijo, kamor potujete – poceni lokacije so na Bližnjem vzhodu, v severni Afriki, pa tudi drugod, če ste le dovolj potrpežljivi in iskanju najcenejše ponudbe posvetite dovolj časa. Potrebne je namreč nekaj fleksibilnosti pri datumih odhodov, vsekakor pa se za poceni potovanja priporoča čas izven sezone in praznikov.
  2. Rezervirajte poceni prenočišča: tudi prenočišča so lahko velik finančni zalogaj, zato če želite poceni potovati, poiščite sobe s skupnimi ležišči, hostle ali pa za prenočišče opravite kakšno lažje delo. Za avanturiste pride v poštev tudi divje kampiranje. Še ena možnost je spanje med potjo na vlakih ali avtobusih, če potujete ponoči, pa tudi nočne vozovnice so navadno cenejše kot dnevne.
  3. Poskusite ulično hrano: to je pravi način, kako resnično spoznati prebivalce in kulturo države, kamor se boste odpravili na potovanje. Velikokrat se zgodi celo, da je ulična hrana veliko okusnejša in bolj pristna kot drag obrok v fini restavraciji. Prodajalci hrano velikokrat pripravijo kar pred očmi ljudi, zato je zagotovljena tudi njena svežina. Poceni potovati ne pomeni stradati, obiščete lahko tudi lokalno tržnico in spoznate pravi obraz mesta.
  4. Izkoristite javni prevoz: če želite prihraniti, je uporaba javnega lokalnega prevoza skorajda nuja. Priskrbite si vozovnice za vlak ali avtobus, za premikanje po okolici uporabite kolo ali se odpravite peš in s tem poskrbite še za nekoliko telesne aktivnosti. Ponekod je cenovno ugodna varianta za poceni potovati tudi najem avtomobila, s katerim se lahko nekoliko bolj svobodno in neodvisno zapeljete tudi v bolj oddaljene kraje.
  5. Načrtujte oglede znamenitosti: praviloma velja, da so najbolj oblegane in najbolj svetovno prepoznavne znamenitosti tudi najdražje, a to naj vas ne ustavi pred tem, da si ne bi namesto tega ogledali kakšnih manj obiskanih, a vseeno prelepih stavb, muzejev, galerij, spomenikov oz. krajev. Veliko ustanov je takih, ki na določene dneve ponujajo brezplačne oglede in vstope, zato se pred odhodom na izbrano destinacijo pozanimajte tudi o teh terminih. Možnosti za poceni potovati so številne, potrebnega je le nekaj prilagajanja.
  6. Preizkusite delo v tujini: delo na drugi celini ali v tujih državah je danes vse bolj cenjena izkušnja pri delodajalcih in hkrati odličen način za spoznavanje tujih držav. Če imate radi izzive, poiščite sezonska dela, posebej iskani so tudi turistični in gostinski delavci ter delo na ladjah. Zapustite svojo cono udobja, izkoristite vse prednosti poceni potovanja, spoznajte nov košček sveta in ob tem še zaslužite.
  7. Redno beležite porabo finančnih sredstev: za nadzor vseh stroškov, ki se pojavijo na potovanju, te zapisujte v posebno beležko ali v katero od mnogih aplikacij na pametnih telefonih. Na prvi pogled dolgočasno opravilo je v resnici zelo koristno, saj boste natančno vedeli, koliko sredstev vam ostaja do konca potovanja. Pred odhodom je pametno preveriti tudi menjalne tečaje in denar menjati že pred odhodom, saj je menjalnica na letališču po navadi najmanj ugodna možnost, podobno velja tudi za dvig gotovine na bankomatu.

Posamezne skupine ljudi imajo velikokrat še več možnosti, kako poceni potovati. Popusti za študente ali upokojence so razlog, zakaj izkoristiti vsak trenutek ter se odpraviti na novo pustolovščino. Izognite se kupovanju nepotrebnih spominkov, če pa se že odločite zanje, poskusite ceno zabarantati. Tako lahko ponekod prihranite kar do 50 % denarja, hkrati pa se preizkusite v tej besedni umetnosti pogajanja za ceno. Če želite poceni potovati, je potrebne veliko fleksibilnosti, iznajdljivosti in tudi potrpežljivosti. Vendar se vam to na koncu obrestuje z nepozabnim doživetjem, ko po večtedenskem ali celo večmesečnem načrtovanju nastopi dan za odhod. Vsako potovanje je zgodba zase, zato se tudi vi odpravite na kakšnega, o katerem boste pripovedovali še dolga leta.

About the author