Najlepša jezera v Sloveniji

Slovenija je dežela, bogata z vodnimi viri in kamorkoli vas zanese pot, gotovo boste prav kmalu naleteli na vodo. Ta ponuja prostor za počitek in pomiritev, s svojo raznolikostjo pa daje pokrajini prav poseben čar. Omogoča življenje mnogim rastlinskim in živalskim vrstam, človeku pa daje prostor za številne aktivnosti v vseh letnih časih. Vode so odlična izletniška točka, če želite dan preživet v naravi in obenem storiti še nekaj dobrega za svoje telo. Posebej pestro ponudbo imajo jezera v Sloveniji, kjer se lahko poleti prijetno osvežite, pozimi pa nekatera zamrznejo in postanejo naravna drsališča, na katerih lahko preizkusite svoje drsalne sposobnosti.

jezera v Sloveniji

Jezera v Sloveniji sta ustvarila bodisi narava bodisi človek in jih delimo na ledeniška, kraška, umetna in rečna. Ledeniška so najpogostejša, med njimi sta gotovo najbolj znana Blejsko in Bohinjsko jezero, sicer pa se vsa, razen Blejskega, nahajajo v Triglavskem narodnem parku. Manj obiskana, a zato nič manj privlačna so kraška jezera, med njimi sta najbolj znani presihajoči jezeri na Cerkniškem in Planinskem polju. Med rečna jezera prištevamo stoječe vode ob rekah, med katerimi so najbolj zanimive mrtvice na Muri. Umetna jezera pa so večinoma nastala kot posledica gospodarskih potreb, najznamenitejša med njimi so Šmartinsko jezero, Velenjsko jezero in mnoga druga, ki ponujajo številne športne aktivnosti, možnosti za surfanje, supanje, jadranje itd. Drugačna od teh so številna manjša jezerca, ki so nastala na Pohorju na neprepustnih tleh – npr. Lovrenška jezera, Ribniško in Črno jezero, skozi čas pa so se zarasla v visoka barja.

Slikovita jezera v Sloveniji privlačijo tako domače kot tuje turiste in če se tudi vi odločate za obisk katerega od njih, v nadaljevanju preglejte nekaj najlepših slovenskih jezer ter doživite nepozabno izkušnjo v naravi.

Blejsko jezero

Blejsko jezero z znamenitim otočkom sredi jezera v vsakem letnem času privablja obiskovalce od blizu in daleč. Na otoček, ki ga krasi veličastna gotska cerkev Marijinega vnebovzetja, se lahko zapeljete s tradicionalno pletno. Sprehod ob jezeru ponuja razgled na bližnje Karavanke in okoliške hribe, Blejski grad ter neokrnjeno naravo. Med potjo je viden tudi mestni del Bleda z nakupovalnim središčem, tam se nahajajo tudi zdraviliški park, Grajsko kopališče, veslaški center in številne znamenitosti. Mnoga jezera v Sloveniji so obdana s tradicionalno kulinarično ponudbo – na koncu sprehoda ob Blejskem jezeru si obvezno privoščite tradicionalno blejsko kremšnito v eni od mnogih kavarn.

Bohinjsko jezero

Bohinj je prava izbira za ljubitelje aktivnosti v naravi, saj ponuja čare alpskih pohodov, hkrati pa prijetno osvežitev v največjem naravnem in stalnem jezeru v Sloveniji s površino 3,3 km2. Leta 1981 je bilo vključeno v okvir Triglavskega narodnega parka, obdano pa je z mogočnimi vrhovi prekrasnih Julijskih Alp. Poleg kopanja jezero kot mnoga druga jezera v Sloveniji ponuja veslanje s kanuji, kajaki ali supi. Po njem se lahko zapeljete tudi s turistično ladjico, če pa ste bolj pustolovskega duha, obiščite bližnji adrenalinski park, poletite z jadralnim padalom ali se odločite za potapljanje ali ribarjenje. V Bohinju lahko poleg tega obiščete številne tradicionalne prireditve: kresno noč, tek štirih srčnih mož okrog jezera, vasovanje in kmečko ohcet, Festival alpskega cvetja in festival Kanal. Septembra se odvija še znameniti kravji bal – praznovanje povratka živine s poletne paše v planinah nazaj v dolino.

jezera v Sloveniji

Šmartinsko jezero

Spada med večja umetna jezera v Sloveniji – meri 113 ha in leži v bližini Celja. Nastalo je leta 1970, ko so izgradili pregrado Loče na potoku Koprivnica in s tem preprečili poplavljanje Savinje. Jezero ponuja na eni strani sproščujoč pobeg od mestnega vrveža, na drugi pa možnost aktivnega preživljanja prostega časa. Po njem se lahko zapeljete s kajakom ali čolnom, zelo privlačno na jezeru pa je tudi ribarjenje. S svojo razgibano obalo in številnimi rekreacijskimi središči je zanimiva izletniška točka za vse generacije.

Cerkniško jezero

Nahaja se v neposredni bližini Cerknice in je znano ne le v Sloveniji in okolici, temveč celo v svetovnem merilu, saj je eno največjih presihajočih jezer. Obiskovalce navdušuje s svojo raznoliko floro in favno ter številnim naravnimi pojavi. V času deževja in spomladi se napolni z vodo in takrat ponuja veliko možnosti za aktivnosti ob in v vodi. Presiha v maju in juniju, včasih tudi v zimskem času. V bližini se nahaja Muzej jezerski hram, kjer je na ogled živa maketa Cerkniškega jezera, ki prikazuje geografski in vodni sistem. Njegova spreminjajoča velikost in oblika ponujata zmeraj drugačno in edinstveno doživetje, zato ga je kot tudi mnoga druga jezera v Sloveniji vsekakor vredno obiskati.

Seveda so omembe vredna še druga jezera v Sloveniji, skupno jih je več kot 1300. Primerna so za izlete z družino, za enodnevne izlete ali večdnevno dopustovanje, saj poleg številnih športnih in rekreacijskih dejavnosti ponujajo odlične namestitve in bogato kulinariko. Velikokrat so tudi prizorišča koncertov, festivalov in prireditev, s čimer zaokrožajo pestro turistično ponudbo v Sloveniji.

About the author